news_thumbnail

Vocea inginerilor Suzuki: povestea designului noului S-CROSS

July 25, 2022

Anunțat în toamna lui 2021, noul SUV S-CROSS de la Suzuki este acum disponibil în toată lumea. Conceptul său de dezvoltare și stil a fost de a construi „un SUV puternic și versatil, care să răspundă nevoilor apărute odată cu popularitatea tot mai mare a SUV-urilor”. Pentru a înțelege gândirea din spatele noului S-CROSS, ne-am așezat să discutăm cu inginerii responsabili, Shigeru Aoyama, inginer șef și Katsuya Kotoda, designerul.

Inginer Șef Shigeru Aoyama
Designer Katsuya Kotoda

Vă rugăm să ne povestiți puțin despre conceptul de design S-CROSS.

(Aoyama) Conceptul de design pe care l-am adoptat a fost „o prezență SUV îndrăzneață și dinamică”. Ne-am dorit un design care să pună accent pe musculatură și care urmărește să insufle șoferului încredere și mândrie.

Ce detalii fac designul atât de atrăgător?

(Kotoda) În ansamblu, exteriorul oferă un aspect puternic și îndrăzneț.

Să aruncăm o privire mai atentă. Partea frontală are o capotă înaltă și o grilă neagră de tip pian, lucrată meticulos, care conferă un design de înalt impact. Totul în timp ce partea din spate este accentuată de lămpi mari, înalte, îmbinate din spate, care se conectează la garnitura centrală.

Farurile și lămpile din spate sunt dotate cu lămpi cu semnătură în trei puncte ce adaugă un aspect distinct. Partea laterală are aripi care conferă senzația de forță, la fel ca designul expansiv față - spate. De asemenea, pasajele pătrate ale roților sugerează un SUV cu adevărat capabil de performanță.

Dar nu vreau să vorbesc doar despre exterior. Interiorul este și el impresionant și păstrează aspectul puternic și îndrăzneț al SUV-ului. Cu toate acestea, combinația a două tipuri de căptușeală asemănătoare pielii pe care am adoptat-o pentru panoul de bord transmite rafinament și calitate.

Ce vă place cel mai mult la S-CROSS?

(Kotoda) Îmi place foarte mult designul față. Cred că grila neagră de tip pian și precizia care se întinde de la grilă către faruri sunt, într-adevăr, un punct culminant al designului.

(Aoyama) Într-adevăr, designul grilei frontale este unul aparte. De asemenea, îmi place Titan Dark Grey Pearl Metallic. A fost dezvoltată cu mare atenție pentru a fi noua culoare pentru S-CROSS. Puteți spune că această culoare dă un aspect îndrăzneț care se pliază bine pe ceea ce trebuie să arate un SUV. Se vede total diferit în funcție de unghiul din care este privit și de modul în care lumina strălucește asupra lui. Vopseaua are un contrast puternic, cu zone luminoase expuse la lumină și zone întunecate în umbră. Ca rezultat, face ca modificările subtile ale curburii corpului să fie clar vizibile.

Care sunt aspectele contribuției la dezvoltarea S-CROSS cu care v-ați mândri cel mai mult și unde ați întâmpinat cele mai multe provocări?

(Kotoda) Cel mai dificil aspect a fost realizarea unui echilibru între aerodinamică și stilul SUV. Acesta este motivul pentru care am proiectat S-CROSS: nu numai pentru a transmite o imagine a puterii în situații off-road, ci și de a conduce cu încredere pe drumuri întortocheate.

Cred că am obținut un rezultat final ce transmite robustețea unui SUV, evocând în același timp experiența condusului sportiv.
(Aoyama) Ne-am întrebat cum să separăm eficient calitățile lui SX4 S-CROSS și impresia sa puternică de „crossover” pe care doream să o încorporăm în părțile cărora urma să le facem un upgrade. SX4 S-CROSS a fost dezvoltat ca un „crossover” pentru că i-a succedat generației anterioare SX4.

Cred că a ocupat o poziție între o mașină de pasageri (hatchback) și un vehicul de teren, creând un nou gen la acea vreme. Cu alte cuvinte, este un model care a combinat manevrabilitatea și siguranța unei mașini de pasageri cu capacitatea de manevrabilitate a unui vehicul offroad.
Cred că această poziționare „crossover” este ceea ce face S-CROSS-ul unic și îl diferențiază de concurenți și de Vitara.
Pe de altă parte, cererea actuală a pieței este pentru SUV-uri, așa că ne-am străduit să satisfacem aceste cerințe, fără a pierde caracterul de crossover.

Ce mesaj ai vrea să le lași oamenilor?

(Aoyama) Pe măsură ce SUV-urile continuă să câștige popularitate în întreaga lume, noul S-CROSS reprezintă un pachet creat cu atenție pentru a stabili un nivel înalt de design exterior și interior, depozitare, performanță de condus și caracteristici de siguranță.

L-am conceput pentru a fi folosit cu ușurință cu familia și cei dragi și este un vehicul pe care îl putem recomanda cu încredere unor persoane cu stiluri variate de viață.
(Kotoda) Cred că am reușit să creăm un design care va depăși așteptările clienților noștri pentru un SUV. Este un vehicul cu funcții variate care îți permite să conduci mereu cu încredere.
Sperăm să vă bucurați din plin de experiența noului S-CROSS.