news_thumbnail

35 de ani de traditie pentru Vitara.  Acum se deschide un nou capitol pentru legendarul model.

October 19, 2023

Timp de 35 de ani, de la debutul primei generații a modelului Vitara, seria emblematică de SUV-uri Suzuki și-a continuat evoluția dinamică. Datorită combinației de stil urban și dimensiuni compacte care asigură o manevrabilitate ridicată, primul Vitara a devenit imediat un deschizător de drumuri vizionar. Vitara era un SUV compact, cu un design autentic, în vreme ce alte SUV-uri erau încă masive și cu aspect robust. De-a lungul anilor, modelele Vitara și Grand Vitara au continuat să evolueze, devenind mai mari și mai puternice, dar păstrând întotdeauna spiritul unic Vitara.

Acum seria Vitara este completată de un model nou-nouț Grand Vitara, un SUV perfect adaptat prezentului. Suzuki doreste sa profite de această ocazie pentru a împărtăși cu fanii cum mândra istorie a seriei continuă să înflorească odată cu lansarea celui mai recent model.

1988 – Prima generație – Suzuki avea de multă vreme viziunea unui vehicul 4x4 care să poată urca pe potecile forestiere, prin noroaie și zone pietroase și să ducă șoferii în locuri pe care nu le-ar fi putut atinge înainte. În 1968, această viziune a devenit realitate odată cu începerea dezvoltării modelului Jimny. Succesul acestuia a determinat Suzuki să creeze un nou tip de vehicul de teren, unul care nu semăna cu vehiculele grele de cross-country sau cu SUV-urile de dimensiuni medii, de tip autoturism, din acea perioadă. Vehiculul de primă generație a fost numit „Vitara”, o denumire inspirată de cuvântul englezesc „vital”, care sugerează vitalitate.

Prima generație de Vitara

Caroseria primei generații a spart barierele designurilor vehiculelor 4x4 anterioare. Reprezentând o alternativă unică la vehiculele de teren convenționale, Vitara a deschis un nou capitol în ceea ce privește capacitățile vehiculelor Suzuki de a se adapta la toate tipurile de teren, prioritizând performanța rutieră și eleganța. Caroseria cu trei uși a dat naștere unei tendințe în designul 4x4 și era disponibilă atât sub formă de model hard top (cu acoperiș rigid), cât și de model decapotabil (cu acoperiș din pânză). În 1991, Suzuki și-a extins oferta Vitara prin adăugarea unei versiuni cu cinci uși. În anul următor, noua caroserie bicoloră modernă a înregistrat un succes instantaneu.

Versiunea decapotabilă a modelului Vitara de primă generație
Versiunea cu cinci uși a modelului Vitara de primă generație, cu caroserie bicoloră

Imediat după debutul spectaculos al primei generații, modelul Vitara și-a demonstrat capacitățile în raliuri cross-country din Australia și Asia. În statul Colorado din SUA, Vitara a participat la cursa anuală de viteză în coastă Pikes Peak International Hill Climb, desfășurată pe un munte cu o altitudine de 4301 m. Cunoscut ca „Escudo” în Japonia și ca „Sidekick” în SUA, modelul întruchipa cu adevărat conceptul de „rover lunar”, fiind vândute în întreaga lume circa 1,1 milioane de unități pe o perioadă de 9,5 ani – a fost cel mai cumpărat vehicul de teren în multe țări.

Vitara în cadrul cursei Pikes Peak International Hill Climb
Modele Vitara de primă generație finalizate într-o fabrică din Japonia

1998 – A doua generație – A doua generație Vitara a sosit în 1998 odată cu anunțul Grand Vitara, un model cu 4WD autentic, performanță confortabilă pe șosea și un design exterior renovat cu îndrăzneală. Noul Grand Vitara, cu dimensiunea caroseriei extinsă, prezenta un design exterior 4x4 cross country autentic, potrivit unui vehicul 4x4 de nouă generație. Noul model a îndeplinit, de asemenea, cererea de siguranță sporită și performanță de mediu mai bună.

A doua generație – Grand Vitara

Noul model păstra chintesența Vitara, dar lua în calcul și utilizarea urbană a SUV-ului, asigurând o performanță rutieră îmbunătățită. Fiind disponibil și într-o configurație diesel de 2,0 L, profitând de popularitatea modelelor diesel în Europa, Grand Vitara a devenit rapid la mare căutare, ceea ce a deschis o cale distinctă pentru Suzuki pe piața vehiculelor polivalente.

Grand Vitara era grozav pe șosele, iar abilitatea sa de deplasare pe teren accidentat a fost demonstrată de amprenta lăsată în cadrul Raliului Dakar, în deșerturile dificil de străbătut din Africa de Vest. Putând să transporte sute de litri de benzină, a doua generație a modelului Vitara a putut concura la viteze de raliu în cele mai accidentate deșerturi și pe dunele enorme din Sahara.

Grand Vitara participând la Raliul Dakar

În 2001, Suzuki a lansat modelul Grand Vitara XL7, deschizând noi posibilități cu cel mai compact SUV cu șapte locuri din acea vreme. Noul model oferea un habitaclu spațios și performanță 4x4 desăvârșită, combinând performanța relaxantă cu abilitatea extraordinară de deplasare pe teren accidentat. Datorită capacității sale mai mari de transport de pasageri, Grand Vitara XL7 a devenit un model unic în cadrul seriei.

Grand Vitara XL7 exterior and interior

Peste 800.000 de unități cumulate pentru toate variantele de Grand Vitara s-au vândut în circa 60 de piețe naționale din întreaga lume (inclusiv America de Nord), extinzând experiența ideală de condus atât în oraș, cât și în afara lui cu o experiență 4x4 autentică.

2005 – A treia generație – Grand Vitara a fost transformat radical în 2005, păstrându-se identitatea unică a seriei, completată de o experiență îmbunătățită a excelenței Suzuki în materie de SUV-uri. Designul atrăgător și avangardist, bazat pe conceptul de „atlet de teren”, reflecta o temă robustă și sportivă. Aliniat la gusturile europene, Grand Vitara întruchipează o fuziune a trei atribute esențiale: performanță robustă pe teren accidentat, performanță rutieră stabilă și rafinament în ceea ce privește calitatea deplasării.

A treia generație – Grand Vitara
Grand Vitara participând la Asian Cross-Country Rally (Raliul asiatic cross-country)

Ca și în cazul generației anterioare, a treia generație de Vitara și-a început parcursul într-un raliu. În cadrul raliului clasic Asian Cross-Country Rally, care a avut loc în Thailanda, Malaysia, Myanmar și Vietnam, modelul Suzuki a înfruntat provocări la viteză maximă pe terenuri inaccesibile, inclusiv prin păduri tropicale.

Pe lângă vânzările din Europa, modelul a devenit foarte popular în America de Nord și de Sud și în Japonia, într-atât încât a rămas disponibil pe piață mulți ani, chiar și după lansarea celei de-a patra generații a modelului Vitara, generând peste 1 milion de unități vândute până în prezent.

2014 – A patra generație –  În 2014, la mai mult de 25 de ani de la debutul primei generații a modelului Vitara, Suzuki a lansat un model nou-nouț sub denumirea Vitara. Ca răspuns la creșterea uriașă a cererii de tehnologii de ultimă oră, economie de combustibil și performanță de mediu, noul model fabricat în Ungaria combina robustețea, inovația și individualitatea.

A patra generație de Vitara

Proiectată în spiritul personalizării, astfel încât să corespundă unor stiluri de viață individuale, a patra generație a modelului Vitara era dotată cu sistemul 4x4 ALLGRIP SELECT adaptat seriei Vitara. Modelul s-a dovedit a fi popular mai ales în Europa și America Centrală și de Sud, cu peste 900.000 de unități vândute la nivel global până în 2023. Modelul încă se vinde în multe țări.

O variantă a modelului Vitara: Vitara Brezza

Vitara Brezza

În 2016, Suzuki a lansat o variantă Vitara, Vitara Brezza, primul model Suzuki dezvoltat în India. Datorită popularității sale, modelul a atins un volum de peste 780.000 de unități vândute până în 2023, devenind cel mai bine vândut autoturism din clasa sa în India.

De la lansarea inițială a modelului, fanii Vitara din întreaga lume au creat diverse fan-cluburi, cum ar fi Suzuki 4WD Fan Club și Vitara Owners’ Club. În Australia, unde performanța Suzuki 4x4 îndeplinește cerințele impuse de mediul outbackului, entuziaștii Suzuki 4x4 călătoresc mii de kilometri pentru excursii cu cortul și alte aventuri în aer liber. Cluburile primilor deținători de Vitara au fost înființate în Europa, iar acum s-au răspândit în multe țări din Asia, America Centrală și de Sud.

Fani Suzuki 4x4 reuniți pentru aventuri în aer liber

2023 – un model Grand Vitara nou-nouț

După ani de așteptare din partea fanilor din întreaga lume, noul model Grand Vitara a sosit cu un design provocator pentru aventuri îndrăznețe. Păstrând spiritul unic Vitara și chintesența modelului Grand Vitara, noul model dispune de numeroase tehnologii noi, inclusiv ALLGRIP SELECT, evoluând astfel într-un „SUV al unei ere noi”. Din 1988, când Vitara a lansat un nou gen, „SUV-uri compacte”, seria Vitara a devenit populară în întreaga lume, volumul de vânzări atingând peste 3,9 de milioane de unități la nivel global. Călcând pe urmele generațiilor anterioare, noul Grand Vitara, un SUV de un rafinament desăvârșit, va deschide calea către o nouă lume a SUV-urilor.

Pentru a afla mai multe despre noul Grand Vitara, accesați linkul de mai jos.
https://www.globalsuzuki.com/automobile/lineup/grandvitara/